Excursies

Symposium gerontechnologie, Fontys Eindhoven - Woensdag 4 februari

Wat betekend gerontechnologie?

Gerontechnologie is een samenvoeging van de woorden gerontologie en technologie. Gerontologie is de ‘tak’ van wetenschap die het ouder worden bestudeert. Technologie is Specifieke informatie die nodig is voor de ontwikkeling, de productie of het gebruik van een product. Je kunt gerontechnologie dus zien als het toepassen van technische producten bij de ouder wordende mens. Dit is een heel breed begrip, want zowel technologie is heel breed, met de doelgroep ‘oudere mensen’ is ook heel erg verschillend.

Highlights van het symposium:

Het was erg interessant om projecten van andere opleidingen te zien. Deze projecten gingen over de combinatie van gezondheid en technologie daarom was het leuk om te zien hoe studenten vanuit een andere opleiding hiermee aan de slag gingen. Er zaten projecten tusen die erg goed uitgewerkt waren en projecten die minder goed gedaan waren. Maar dit is mijn mening en dit komt mogelijk omdat ik er op een andere invalshoek naar keek. Het project dat over Paro en het robothondje ging sprak mij het meeste aan omdat dit echt een goed voorbeeld was van implementatie van technologie in de gezondheidszorg.

Gevolgende workshops:

De eerste workshop ging over 3D printen. Er werd veel verteld over hoe 3D printen werkt en wat er al mogelijk is. Er zijn al wat mogelijkheden in de medische sector op het gebied van 3D printen en dit vind ik ook erg interessant. Daarom ben ik ook erg benieuwd wat er in de toekomst gaat gebeuren met 3D printen. Misschien zal dit wel een van de belangrijkste ondersteuende hulpmiddelen worden in de medische sector. Zoals nieuwe organen, botten of weefsels uitprinten.

De tweede workshop ging over acceptatie van technolgie onder ouderen. Zoals we allemaal weten kan niet elke opa of oma goed overweg met technologie. Ik denk zelf dat dit mogelijk komt omdat ze er nog niet aan toe zijn om het te gebruiken. Waarschijnlijk omdat een zoon of dochter het nog voor hun ouders regelen. Maar als een ouderen persoon dit zelf moet regelen zal het een noodzaak worden. Als het een noodzaak is zal er meer aandacht aangeven worden en zal de technologie ook eerder geaccepteerd worden. Het is dus belangrijk dat de technologische ondersteuning een noodzaak wordt voor de ouderen zodat het sneller geaccepteerd wordt.

Zorg & ict beurs, jaarbeurs Utrecht - Donderdag 19 maart

De opdrachtgever van ons project had ons aangeraden om naar de zorg & ict beurs te gaan om informatie op te doen over domotica systemen die wij mogelijk kunnen bruiken bij het project. Met de focus op domotica ben ik naar de beurs gegaan waar ik enorm veel informatie heb gevonden over deze systemen. Vanuit de minor Active Ageing werden we ook naar deze beurs gestuurd dus dit was goed te combineren. Dit is de 3de zorg & ict beurs die ik bezocht heb in de afgelopen 3 jaar en ik vind dat elk jaar de beurs een stuk verbeterd. Dit komt mogelijk omdat ik meer belangstelling krijg voor het vakgebied en dat de beurs steeds uitgebreider wordt. De beurs was goed ingedeeld in verschillende sectoren zodat er gericht gezocht kon worden op bepaalde bedrijven. Ik heb voornamelijk gekeken bij de domotica hoek, hier was ook veel te vinden over dit onderwerp. Ik heb een praatje gemaakt bij de bedrijven Tunstall, Van Breda, MioCARE, VSS LIFEconnection en Nettie.

Hier heb ik veel informatie gekregen over domotica en het toepassen hiervan. Dit komt erg goed van pas bij ons eigen project waarbij we gebruik gaan maken van een domotica systeem of combinaties hiervan.

Het bedrijf Tunstall vond ik erg interessant en zou ik wat meer over willen vertellen.

Over Tunstall : Tunsall is een wereldmarktleider van Telehealthcare oplossingen, ze zijn actief in meer dan 50 landen. Ze ondersteunen ruim 3,6 miljoen mensen over de hele wereld. De technologie en diensten spelen een sleutelrol bij het helpen van  ouderen en mensen met een chronische aandoening. Dankzij die technologie en diensten kunnen ze zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Daarmee kunnen ze vroegtijdige opname in een ziekenhuis of zorginstelling zoveel mogelijk voorkomen. Ze werken met name samen met lokale overheden, zorgorganisaties, woningcorporaties en mantelzorgers om kwaliteitszorg in de woonomgeving te brengen. Fysieke gezondheid en omgevingssignalen worden 24 uur per dag, 7 dagen per week, in de gaten gehouden. En mocht het nodig zijn dan volgt er direct hulp. De oplossingen helpen de kloof te overbruggen tussen gezondheid en zorgverlening, waardoor zorgverleners efficiënter geïntegreerde diensten kunnen leveren. Dit biedt mensen een betere levenskwaliteit en een efficiënter gebruik van zorgbudgetten.

Tunstall had aan mij 5 dingen uitgelegd op de beurs zoals : Telecare, Telehealth, Assisted living, Carelock en monitoring.

Telecare biedt oplossingen inzake veiligheid en onafhankelijkheid voor ouderen en hulpbehoevende, zowel thuis als in assistentiewoningen. De draadloze sensoren, die discreet worden geplaatst, kunnen gekozen worden naargelang de behoeften van de persoon en registeren de risico's gebonden aan de woning (brand, CO, etc.). de aandachtgebeiden die tunstall heeft gedefinieerd zijn : veiligheid, vallen, dementie, epilepsie en zintuigelijke beperkingen.

Telehealth oplossingen zorgen voor thuismeting van de vitale functies voor mensen met een chronische ziekte. Dit betekent een verbetering van de levenskwaliteit, minder ziekenhuisopnames, kortere opnameduuren minder overlijdens.

Assisted living oplossingen zijn in de basis voor intramurale settings, maar zijn vaak uitbreidbaar naar extramurale faciliteiten. De assisted living oplossingen zijn : Communicall Vi, CareCom IP, Lifeline Vi+ en Nursecall.

Carelock is een deurontgrendelingssysteem op afstand. De bewoner ziet aan de binnenkant een aangepaste cilinder, maar aan de buitenkant lijkt het een normaal slot. Dankzij een applicatie op de mobiele telefoon, opent de zorgverlener de voordeur met een druk op de knop. Een fysieke sleutel is neit meer nodig, maar kan wel nog gebruikt worden. Het slot en de deur werken zoals voorheen.

Monitoring. PNC, de monitoringcentrale voor de ontvangst, interpretatie en verwerking van data ten behoeven van het optimaliseren van zorgprocessen.

 

 

 

Contact