Maandag

Week 1.

Startbijeenkomst

  • lesopzet en programmering
  • Presentatie minor overzicht
  • Presentatei personal branding
Opdracht week 1 - 'Personal branding'
 
 

Week 2.

Ochtend indeling 

Opdrachten week 2.

1. Waarom kies jij voor beroep binnen Health dan wel Engineering?

In het 5de jaar van de havo was ik druk bezig met het maken van een studiekeuze. Ik had geen idee wat ik wou gaan doen na de havo dus ben ik gaan zoeken naar een studie die aansloot bij de vakken waar ik goed in ben. Ik was aardig goed in natuurkunde en biologie dit trok ook sneller mijn interesses dan andere vakken. Na een tijdje zoeken kwam ik op de studie 'gezondheidszorgtechnolgoie'. Dit bleek een hele goeie studie keuze te zijn geweest aangezien ik het nu nog steeds een leuke studie vind. Dus zo heb ik mijn keuze gemaakt voor een beroep dat in Health en Engineering functioneert. 

2. Waar zit de overlap tussen de beroepen?

Deze opdracht is met het project groepje gemaakt. 

De 3 verschillende studies zijn: fyiotherapie, social studies en gezondheidszorgtechnologie 

Fysiotherapie - Lifestyle

  • Food
  • Levenstijl
Fysiotherapie - GZT
  • Bewegings apparaat 
  • Senioren (65+)
GZT - Lifestyle
  • Innovatie 
  • Technologie
Lifestyle - GZT - Fysiotherapie
  • Gedrag
  • Active Ageing
  • Health
3. Hoe zie jij de gezondheidszorg van de toekomst?
 
In de toekomst zullen er een hoop ouderen zijn, hiermee bedoel ik dat de mensen van de babyboom op leeftijd zijn. Na de 2de wereld oorlog heeft deze babyboom plaats gevonden en die mensen zijn binnen 5 - 10 jaar 65+. Dit zijn een hele hoop senioren die hoogstwaarschijnlijk hulpbehoevend zijn. Als er wordt gekeken naar zorgtehuizen die nu al overvol zitten en alle zorgkosten moeten worden beperkt zal dit geen mooi toekomst plaatje zijn voor de babyboom mensen. Er zullen dus veranderingen moeten plaats vinden en ik denk dat technologie een hele grote rol daar in gaat spelen. Ik denk dat technologie DE ondersteunende rol gaat spelen bij het langerzelfstandig thuis wonen. Dit zal in een vorm van domotica (huis automatisering) worden toegepast. De babyboom mensen hebben geluk dat hun een generatie zijn die goed tot matig overweg kan met technologie. Want dit zal ook een grote invloed hebben op hoe snel hun kunnen aanpassen aan een technologische omgeving in hun eigen huis. Daarnaast denk ik dat participatie een nog grotere rol moet gaan spelen dan technologie. Met participatie bedoel ik dat mantelzorg veel belangrijker gaat worden en dat deze mantelzorg een groot aantal rollen uit de handen van thuiszorg gaat overnemen. Maar om een goede en efficiënte participatie te creëren zal technologie bij moeten ondersteunen.
 
4. Waar zit de meerwaarde van samenwerking in de toekomst van Active Ageing?
 

Ik denk dat er altijd meer mogelijkheden zijn om een probleem op te lossen. Er is nooit 1 manier om een complex probleem op te lossen, complexe problemen kunnen ook beter opgelost worden als er door meerdere mensen met verschillende achtergronden naar gekeken wordt. Dus de meerwaarde van samenwerking bij active ageing zit in het oplossen van problemen door middel van kijken met andere perspectieven naar het zelfde probleem. Zo kan er een passende oplossing bedacht worden door bijvoorbeeld de makers en de eindgebruikers samen.


Week 3

Creative problem solving: het proces waarbij er (originele) ideeën worden gegenereerd die een waarde hebben voor de contect waarin zij ontstaan.

De stappen die wij hebben gevolgd zijn: IDEA

  • Identify the problem
  • Define possible final goal or solution
  • Explore possible ways for reach the goal
  • Action

Er is een probleem gepakt waar een klasgenoot tegen aanliep tijdens hun project en hier graag een creative oplossing voor wou. 

Het probleem: Het project is niet uitdagend en hoe kan ik er mijn eigen draai aangeven?

Hieronder is een foto te zien over de toepassing van de IDEA methode.

Doormiddel van creative problem solving is de klasgenoot geholpen.

Week 4.

In week 4 is er een gast college gegeven over het bedrijf IGCN. Onder het kopje gast colleges is hier meer over te vinden.

 

Week 5.

In week 5 is er verteld over organistatie & beleid van gezondheiszorg.

Er is in vogelvlucht verteld  over de organisatie gezondheidszorg van de 19e eeuw tot het heden.
Kort samengevat: in de 19e eeuw was het ziekenhuis niet alleen op cure gericht maar ook op care. De 'armen' werden verzorgt in het ziekenhuis en de 'beter gesitueerden' kregen zorg thuis. In de loop van de 20ste eeuw en tot het heden richt het ziekenhuis zich alleen nog maar op cure en niet meer op care en heeft de overheid ook een rol gekregen terwijl de overheid voorheen geen bemoeienis hiermee had. Ook is zijn er markten in de gezondheidszorg ontstaan hiervan is een plaatje te zien.

Daarnaast is er tijdens het college verteld dat er in kaart gebracht moest worden welke partijen betrokken zijn bij het project die wij aan het doen zijn. Hierbij hebben we het bedrijf waar wij het project voor doen als middelpunt gekozen.


 

Week 6.

In week 6 is er een gast college door Vivette van Cooten over 'the innovator's dilemma. Onder het kopje gast colleges is hier meer over te vinden.


Week 7.

In week 7 is er met medestudenten gekeken naar je eigen portfolio om enige tips te ontvangen. Hieruit is een actielijst ontstaan waarin staat wat ik nog moet aanvullen op mijn eigen portfolio.
Actielijst
  • Project active ageing aanvullen en compleet maken
  • Kopje gast colleges aanmaken en uitleggen wat er verteld is tijdens deze gast colleges
  • Op het portfolio dingen over mezelf vertellen, personal branding.

Daarnaast hebben enige projectgroepen verteld over hun vooruitgang van het project en wat er nog te doen staat voor de komende periode.

 

Contact